zaterdag 22 november 2014

lievelingstrui...

Een hele tijd terug kreeg ik van Marleen van Petrol & Mint haar patroon voor haar lievelingstrui, een simpele trui met veel col... en er werden veeeel lievelingstruien gemaakt.
Nu vond ik een patroon voor kinderen dat gelijkaardig is aan Marleens lievelingstrui. Joepie! De jongens kregen er elk al eentje en nu was het de beurt aan mezelf (het patroon gaat tot 176).

Ik beloofde een aantal mensen om mijn combi 'col-kap' even beter uit te leggen, bij deze. Verwacht je niet aan een superstrikte tutorial, ik ben zelf een nogal avontuurlijk naaister ...

Je kan bij het patroon kiezen voor een kap of een col. De naad van de col leg je op de rug zodat deze aan de voorkant één geheel vormt.

Mooi, maar ik wilde deze keer iets anders. De stofkeuze stond al lang vast. Streepjes forever! (en zachte nicky aan de binnenkant)

De kap heeft overlappende punten en voorziet assymetrische nestelogen. Twee dingen die ik mooi vind en dus wil combineren met de col. Ook wil ik een soort 'fake-paspel' krijgen aan de voorkant van de kol, door de voering er een beetje uit te laten komen.

Dit zijn beide patroondelen.Ik legde bij patroondelen gewoon op elkaar (normaal zit de naad van de col aan de achterkant, ik wil deze aan de voorkant, dus ik legd de achterkant van de col op de voorkant van de kap, dus ... zodat de naad aan de voorkant zit). Bij de jongens had ik de col iets lager op de kap gelegd, zij houden niet zoveel van hoge collen. Ik wel!

Na dit knippen (op de stofvouw) bevestigde ik de nestelogen aan de col en nadien de voering.

Ik naaide de lintjes aan de voering van de col vast, aangezien ik ze toch enkel maar voor het uitzicht eraan maakte.

Dan naaide ik de col aan de trui zoals je met een kap zou doen.

En dan komt het avontuurlijkste en het minst naai-etische deel.  Op het gevoel naai je de col dicht, jap, enkel voor de durvers :-)

En dit is het resultaat

Ik had niet door dat de fotograaf al begonnen was dus was nog volop instructies aan het geven ;-)
Hopelijk is het zo een beetje duidelijk?
Er volgens zeker nog heel veel lievelingstruien!
Groeten en fijn wk
Annelies
www.klijntje.be - online stoffen

5 opmerkingen:

 1. Prachtig!!
  Wat bedoel je juist met 'op het gevoel naai je de col dicht'? Daar ben ik het even kwijt... 😃

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. :-) je kan de col niet dichtnaaien met de rechtse kanten op elkaar omdat je met die overlappende punten van de kap zit. Ik volg dus om het dicht te naaien gewoon de zijlijn en ik zorg dat de col nergens wringt, misschien had ik daar ook beter een foto van gemaakt. Maar je kan het je een beetje voorstellen als een kap die je dichtnaait... hopelijk iets duidelijker zo? Groeten Annelies

   Verwijderen
  2. Aha! En zit je dan niet met een mini opening aan de hals over? :-) Of sla ik de bal weer mis nu...

   Verwijderen
  3. nee hoor geen gaatje, gewoon vanaf de halslijn beginnen stikken ...

   Verwijderen