dinsdag 28 mei 2013

Bbq slaatjes deel 1

Zelfs met de afwezigheid van een bbq-seizoen weigerde ik die enkele keren (lees:2) dat we wel konden bbq-en te hervallen in sla en tomaten. En dit om verschillende redenen:

- Saai, iedereen eet dit thuis wanneer ze geen tijd hebben om iets anders te verzinnen
- Slecht bewaarbaar, wanneer je ze iets tropischer als droge sla en tomaten serveert kan je er de dag nadien niks meer mee doen (ofwel een flauw soepke van maken)
- Onderstaande is iets meer werk maar perfect op voorhand te maken.

Dus daarom deze rubriek! Ik zou ze ook hippe bbq-slaatjes kunnen noemen!

Uit deze blog kon al duidelijk blijken dat ik een voorliefde heb voor gegrilde groenten. Ik hou van de heerlijke nootachtige smaak die je krijgt na het grillen, zelfs groenten waar ik anders niet van kan genieten (aubergine, venkel) zijn na het grillen heerlijk! Ik probeerde al te achterhalen vanwaar die smaak komt, maar tot nu toe zonder resultaat misschien moet ik eens ten rade gaan bij wat echte food-blogies.

Aan de slag nu.

Deel 1 : Slaatje met gegrilde groene asperges en courgette!

- 1 courgette in dunne schijfjes
- 500 gr groene asperges
- rucola
- basilicum
- balsamico
- parmezaan
- pijnboompitten

De asperges 4 min blancheren nadien schrikken in ijswater voor de kleur en om te voorkomen dat ze doorgaren, ze mogen nog licht knapperig zijn.

Courgette en asperges marineren in wat olie met look.

In een hete grillpan grillen tot ze mooie streepjes hebben.

Laten afkoelen.

Voor het serveren, mooie laagjes maken van rucola, courgette en asperges (de groenten moeten helemaal afgekoeld zijn anders slinkt de rucola en dan is het niet meer zo heerlijk)

Bestrooien met veel gescheurde basilicumblaadjes, peper, zout, parmezaanschilfers, balsamicoazijn en pijnboompitten. (olie zit er al voldoende op aangezien ik de groenten na het grillen niet liet uitlekken op keukenpapier)

De foto hebben jullie nog te goed, ik vergat hem deze keer gewoon te nemen :-)De dag nadien maak ik meestal van de gegrilde groenten een overschoten alla deze lasagna  de pasta vervang ik meestal door gepofte aardappelen in schijfjes (ook van de bbq) en de restjes vlees worden er ook in verwerkt. Twee keer heerlijk!

2 opmerkingen: